Ulkoministeriö puuttuu epäasialliseen käytökseen työyhteisössä

Viime päivinä julkisuudessa on keskusteltu epäasiallisen käytöksen epäilystä ulkoasiainhallinnossa. Kaikki epäilyt epäasiallisesta käytöksestä, häirinnästä ja seksuaalisesta häirinnästä otetaan vakavasti ja selvitetään, kertoo alivaltiosihteeri Pekka Puustinen.

Palveluista vastaava alivaltiosihteeri Pekka Puustinen, miten ulkoministeriössä käsitellään epäilyt epäasiallisesta käytöksestä?

Ulkoministeriössä epäasiallinen käytös, häirintä tai seksuaalinen häirintä on kiellettyä. Työnantajalla on oikeus ja velvollisuus selvittää työnantajan tietoon tulleet tilanteet, sekä päättää toimista ongelmien selvittämiseksi ja korjaamiseksi. Ulkoministeriöllä on käytössään yhdessä ministeriön työntekijäjärjestöjen kanssa sovitut menetelmät haastavien työyhteisötilanteiden tukemiseen ja ratkaisemiseen. Samankaltaiset prosessit ovat käytössä kautta valtionhallinnon.

Kaikkia osapuolia kuullaan. Joissakin tapauksissa kuulemiset saattavat kattaa koko työyhteisön henkilöstön. Kuulemiset dokumentoidaan. Tarvittaessa voidaan käyttää myös ulkoista tukea ja apua. Työnantaja tekee johtopäätökset hankkimansa tiedon perusteella. Tietoja käsitellään henkilöstöhallinnon osalta tietosuojavaatimusten mukaisesti.
 

Miten nyt julkisuudessa olevan Ottawan suurlähetystön tapaukseen on reagoitu?

Ulkoministeriö on viiveettä ryhtynyt toimiin suurlähetystöstä tulleiden häirintäilmoitusten osalta. Ulkoministeriöllä on työnantajana työsuojeluvelvoite: kaikkia osapuolia on tärkeää kuulla. Jokaisen työntekijän oikeusturvasta pidetään huolta. Tämän jälkeen ulkoministeriö tekee johtopäätöksensä.

Nyt selvitystyö on kesken ja siinä edetään. Kuulemiset ovat käynnissä.

Emme valmistelusta huolimatta käytä ulkoista selvitystiimiä.  Kustannukset osoittautuivat niin korkeiksi, että ministeriön ylin johto ei voinut hyväksyä ulkoisen toimijan käyttöä. Selvitys tehdään johdollani sisäisenä työnä. Toivomme kaikkien ymmärtävän, että ministeriö ei voi kommentoida julkisuudessa yksittäistä henkilöä tai yksittäistä edustustoa koskevia tapauksia johtuen kaikkien osallisten yksityisyyden suojasta. Tämä ei tarkoita sitä, ettemme ottaisi asiaa vakavasti ja toimisi.
 

Onko ulkoministeriössä toimintaohjeita tai koulutusta tapausten käsittelyyn?

Ulkoministeriössä on käytössä vastuullisen työkäyttäytymisen opas. Siinä kuvataan toimintatavat häirinnän, seksuaalisen häirinnän ja epäasiallisen käytöksen ilmoittamiseksi, selvittämiseksi ja korjaamiseksi. ​Epäasiallisen käytöksen prosessit ovat osa koulutuksia, joita annetaan muun muassa, kun työntekijä aloittaa ministeriössä ja siirtyy tehtävästä toiseen. Lisäksi valtioneuvoston kanslia järjestää säännöllisesti koulutuksia. Syksystä 2024 alkaen kaikille ministeriön työntekijöille järjestetään velvoittava koulutus keskeisistä työhyvinvointiin liittyvistä prosesseista. Nämä ovat osa ennaltaehkäisevää työtä, yhdessä oppaan kanssa.

On tärkeää, että yhteiset toimintatavat ovat kaikille selvät ja että niitä noudatetaan.​ Jokainen työntekijä vaikuttaa työyhteisön hyvinvointiin.
 

Minkälaista tukea ulkoministeriö tarjoaa suurlähetystöjen henkilökunnalle?

UM tarjoaa aina kriisitilanteissa Suomesta lähetetylle henkilöstölleen kattavan työterveydenhuollon ammattilaisten tuen.  Asemamaissa työnantajaa edustavat edustustomme, jotka järjestävät paikalta palkatulle henkilöstölle terveydenhuollon parhaaksi katsomallaan tavalla, myös kriisitilanteissa.

Ulkomaanedustustojen paikallisesti palkatuilla työntekijöillä on samanlainen mahdollisuus ilmoittaa epäasiallisesta käytöksestä. Edellä mainittu vastuullisen työkäyttäytymisen opas koskee kaikkia ulkoasiainhallinnossa työskenteleviä. Se on myös käännetty englanniksi.
 

Mitä voit kertoa työtyytyväisyydestä ulkoministeriössä ylipäätään?

Koko valtiohallintokin huomioiden tuloksemme ovat lähes kaikissa kategorioissa pysyneet erittäin hyvinä. Johtaminen ja esihenkilötyö ovat hyvällä tasolla ja erityisesti lähiesihenkilötyö koetaan onnistuneeksi. Ulkoasiainhallinnon arvot myös tunnetaan, niistä ollaan ylpeitä ja työn tavoitteet ovat hyvin tiedossa. UM vahvuus on hyvin motivoiva ja merkityksellinen työ. Hyvinvoiva ja jaksava henkilöstö on meidän voimavaramme ja haluamme pitää siitä huolta.