Ajankohtaiskatsaus Kazakstanin talouteen, vuodenvaihde 2023–2024

Vuosi 2023 Kazakstanissa oli taloudellisesti kasvujohteinen maan yltäen melkein 5 prosentin talouskasvuun. Vuoden 2023 aikana tehtiin uudistuksia, joilla pyritään lisäämään Kazakstanin markkinoiden houkuttelevuutta ulkomaisten yritysten silmissä. Kazakstan panostaa esimerkiksi oikeusvaltiokehitykseen investointien turvaksi, minkä lisäksi maa on tehnyt lupaavia aloitteita korruptionvastaisessa taistelussa. Vuonna 2021 voimaan tullut Kazakstanin uusi ympäristölaki (EcoCode) kiristää saastuttavien voimalaitosten toimintaa koskevia vaatimuksia asteittain. Suomalaisten yritysten ratkaisuilla voidaan tarjota hyviä keinoja edesauttamaan teollisuutta täyttämään uuden lainsäädännön asettamat tavoitteet. Energian ja veden tariffien nostoja on myös odotettavissa lähitulevaisuudessa, kun hallinto pyrkii tekemään niiden hinnoittelusta markkinaperusteisempaa. Tämä tulee nostamaan kysyntää energiatehokkaalle ja vedensäästämisen teknologialle entisestään Kazakstanissa. Nykyisessä geopoliittisessa tilanteessa Kazakstan pyrkii tasapainottelemaan pitääkseen yllä hyvät suhteet niin länsimaihin kuin naapurimaihinsa Kiinaan ja Venäjään. EU:n Venäjää vastaan asettamien pakotteiden kiertämisen ehkäiseminen on ollut Kazakstanissa esillä vuoden 2023 aikana. Kazakstan ei salli pakotteiden kiertämistä kauttaan.

Kazakstanin talousluvut nousujohteisia, myös kansainvälisten investointien määrä kasvussa

Covid-19 -pandemiasta ja Venäjän hyökkäyssodan alkujärkytyksestä toivuttuaan Kazakstanin talous on ollut noususuuntaista. Tammi-marraskuun 2023 aikana Kazakstanin talous kasvoi 4,9 prosenttia. Suurimmat kasvun vauhdittajat olivat rakennussektori, kauppasektori, informaatio- ja viestintäsektori ja liikennesektori. Kazakstanin vuoden 2024 talouskasvun ennustetaan olevan 3–5 prosentin luokkaa. Kazakstanin ulkomaankaupan kokonaisliikevaihto kasvoi kymmenen ensimmäisen kuukauden aikana 2,6 prosenttia (114 miljardiin USD). Kauppa EU-maiden ja Kazakstanin välillä saman ajanjakson aikana kasvoi 10 prosenttia (35,4 miljardiin euroa). Inflaatio on taittunut oltuaan 21 prosentin huipussaan viime vuoden helmikuussa. IMF arvioi maan vuoden 2023 vuosi-inflaatioksi noin 10 prosenttia.

Kazakstaniin on viime vuosien aikana tehty enemmän ulkomaisia investointeja kuin kertaakaan aikaisemmin viimeisten 10 vuoden aikana, vuonna 2022 yhteensä 28 miljardin dollarin edestä (joista EU-maiden investointien yhteenlaskettu osuus oli 45 prosenttia). Kehitys jatkui vuoden 2023 aikana. Pelkästään marraskuussa 2023 pidetyn Kazakhstan Global Investment Roundtable -tilaisuuden yhteydessä allekirjoitettiin sopimuksia yhteensä 1,6 miljardin dollarin edestä. Kazakstan suunnittelee edelleen lisätoimia ulkomaisten investointien houkuttelemiseksi. Tarkoituksena on mm. parantaa investointien suojaa lisäämällä isojen investointiprojektien valvontaa ja parantamalla maan yleistä investointi-ilmastoa, ESG-periaatteita päivittämällä ja viisumihelpotuksia tarjoamalla.

Talouden tehostamisen ja kestävyyden varmistamiseksi tarvitaan vielä toimia

OECD:n elokuussa julkaiseman raportin mukaan Kazakstan tarvitsee vahvan ja monipuolisen yksityissektorin varmistaakseen taloutensa kehityksen ja kestävyyden. Maan talouden liiallinen nojaaminen fossiilisten polttoaineiden tuotantoon tekee siitä haavoittuvaisen ulkoisille riskeille, minkä vuoksi Kazakstanin tulisi sopeuttaa talouttaan vähähiilisempään suuntaan. IMF korostaa vanhaan tapaan myös valtion roolin pienentämisen tarvetta maan taloudessa talouskasvun vauhdittamiseksi.

UUSIA MAHDOLLISUUKSIA – SEURAA NÄITÄ

EU-yhteistyö

EU on Kazakstanin suurin kauppakumppani. EU pyrkii Kazakstanissa edistämään vihreää siirtymää, auttamaan ilmastonmuutoksen vastaisessa työssä ja siihen sopeutumisessa luoden samalla mahdollisuuksia eurooppalaisyrityksille. EU:lla on käynnissä Keski-Aasiassa myös kaksi Team Europe -projektia: yksi yhteyspolitiikkaan panostava ja toinen vesi-, energia- ja ilmastoasioita koskeva.

Yksi olennainen yhteistyön alue on myös investointi- ja liiketoimintailmapiirin kehittäminen Kazakstanissa. EU ja EU-jäsenvaltioiden edustustot tapaavat säännöllisesti Kazakstanin hallitusta ja liike-elämän korkeita edustajia keskustellakseen investointien houkuttelemiseksi tarvittavia muutoksia lainsäädännössä ja toimintakulttuurissa. EU pyrkii esimerkiksi vaikuttamaan siihen, että maan vero- ja hankintalainsäädäntöä päivitetään toimivalla tavalla.

Toisaalta Kazakstania itseään kiinnostaa EU-markkinat ja siten EU-standardien täyttäminen. Tämä puolestaan lisää kysyntää mm. hyvälaatuiselle länsimaiselle teknologialle tuotteiden valmistuksessa sekä osaamisen kehittämiselle eurooppalaisen koulutusyhteistyön kautta.

Energia, metsätalous ja vesiosaaminen osana vihreää siirtymää

Energiantuotanto ja merkittävimmät vientituotteet ja tulonlähteet ovat Kazakstanissa perinteisesti olleet öljy, kaasu ja hiili. Kazakstanilla on kuitenkin laajojen arojen maana myös runsaasti potentiaalia tuuli- ja aurinkoenergian tuotannolle. Kazakstanin panostus uusiutuvaan energiaan onkin kasvussa: vuoden 2023 ensimmäisten kolmen vuosineljänneksen aikana maan uusiutuvan energian sektori tuotti 25 prosenttia enemmän energiaa edellisvuoteen verrattuna. Maan uusitutuvan energian – käsittäen tuuli-, aurinko-, vesi- ja bioenergian laitokset – kokonaiskapasiteetti on tällä hetkellä 2,7 gigawattia. Uusituvan energian infrastruktuurin rakentaminen on hiljalleen käynnissä. Kazakstan panostaa alkuun erityisesti tuulienergiaan. Länsi-Kazakstaniin suunnitellaan myös ensimmäistä vihreän vedyn tuotantolaitosta eurooppalaisyritysten kanssa. Niin ikään suunnitelmat Kazakstanin ensimmäisen ydinvoimalan rakentamiseksi ovat käynnissä.

Suomalaisyrityksiä kiinnostanevat myös mahdollisuudet metsätalouden alalla. Kuluvan vuoden lokakuun lopussa Astanassa pidettiin ensimmäinen suomalais-kazakstanilainen metsätalousfoorumi. Ala kiinnostaa kazakstanilaisia, mutta paikallinen osaaminen on vielä heikkoa. Foorumin yhteydessä kartoitettiin yhteistyömahdollisuuksia ja suomalaisen metsäosaamisen, kuten kestävän metsienhoidon, metsäpalojen ennaltaehkäisemisen ja talousmetsien tarjoamien mahdollisuuksien, hyödyntämistä Kazakstanissa.

Myös vesiosaamiselle tulee Kazakstanissa ja Keski-Aasiassa laajemminkin kysyntää, kun ilmastonmuutos vähentää maiden jo muutoinkin vähäisiä käytössä olevia vesiresursseja.

Kriittiset raaka-aineet ja kaivosteollisuus

Asetelmat yhteistyölle kriittisten raaka-aineiden alalla Kazakstanissa ovat hyvät. EU ja Kazakstan ovat sopineet strategisesta kumppanuudesta kestävien raaka-aineiden, akkujen ja uusiutuvan vedyn alalla ja tehneet asiasta yhteisymmärryspöytäkirjan. Yhteisymmärryspöytäkirjan myötä EU-yritysten on helpompaa solmia sopimuksia Kazakstanissa, jossa kysyntää on mm. kaivosalan kestävyyden ja ympäristöystävällisyyden parantamiseksi. Helpottaakseen toimintaa alalla Kazakstan pyrkii parantamaan pääsyä maaperää koskevaan geologiseen tietoon ja yksinkertaistamaan etsintälupaprosessia.  

Kuljetus- ja logistiikka-ala

Euroopan ja Aasian väliset kuljetusreitit ovat Venäjän hyökkäyssodan myötä muutoksessa. Trans-Caspian International Transport -reitin kuljetuskapasiteetti on noussut vuoden 2023 aikana huomattavasti. Vuoden ensimmäisen kahdeksan kuukauden aikana rahtimäärät reitillä kasvoivat 84 prosenttia. Rahdin kuljetusaika reitillä on jo lyhentynyt huomattavasti infrastruktuuriin tehtyjen panostusten ja pullonkaulojen ehkäisemiseksi tehtyjen toimien myötä.

Sekä Euroopan jälleenrakennus- ja kehityspankki EBRD että Maailmanpankki ovat kuluvana vuonna tehneet omat selvityksensä reitin potentiaalista ja sen tarvitsemista kehityskohteista. Saavuttaakseen kokonaispotentiaalinsa reittiin edellytetään tehtävän sekä kovan että pehmeän infrastruktuurin parannuksia, joita mm. EBRD on raportissaan koostanut. 29.–30. tammikuuta Brysselissä järjestetään Trans-Kaspian -kuljetusreittiä koskeva investointikonferenssi, jossa on tarkoitus löytää rahoituskeinoja reitin uudistuksille. Rahoituslaitoksista mm. EBRD, Euroopan investointipankki ja Aasian kehityspankki ovat osallistumassa investointifoorumiin. Kutsulistalla on lisäksi hankkeen kohdemaiden edustajia ja EU-jäsenmaita, yrityksiä ja muita yhteistyötahoja. Reittiin tehtävät uudistukset Keski-Aasiassa ja Etelä-Kaukasiassa tarjoavat runsaasti mahdollisuuksia suomalaisyrityksille.

Uusi suomalaistoimija Kazakstanissa

Suomalaisyrityksiä on Kazakstanissa palvellut kesästä 2023 lähtien uusi toimija osana Team Finland -verkostoa, kun EastCham Finland avasi toimiston Kazakstanin taloudelliseen pääkaupunkiin Almatyyn. EastChamin Almatyn-toimistoa vetää Senior Business Advisor Altyn Shakirkhanova, jolla on pitkä kokemus maan markkinoista ja kattavat verkostot. EastCham tukee Team Finland -toimintaa koko Keski-Aasiassa. EastChamin tuottamat uutiset, markkina-analyysit ja -tietopaketit sekä sen kokemus yritysten yhteen tuomisesta ja tapahtumien järjestämisestä toimivat Kazakstanin markkinoista kiinnostuvien yritysten tukena.

Kirjoittaja: Helena Bogdan, edustuston päällikön sijainen