Sjöekipaget, PB 176, 00023 Statsrådet, Finland
Växel: +358 295 16001
Alla kontaktuppgifter
Nyheter, 12.10.2017

Arbete för Afghanistans flickor

Afghanistan är ett av de farligaste länderna att födas i som flicka. Finland har redan länge finansierat organisationen Mary Stopes International som arbetar för flickornas framtid.

Fatima har genomgått en ultraljudsundersökning på Marie Stopes mödraklinik. Bild: Marie Stopes International
Fatima har genomgått en ultraljudsundersökning på Marie Stopes mödraklinik. Bild: Marie Stopes International

En gravid tonårsflicka kommer till en klinik. Hon har ingen annanstans att gå. Om flickans pappa eller bröder får veta att hon är gravid kommer de att döda henne. Risken är så stor att flickans mamma kanske försöker göra slut på graviditeten med hjälp av en cykeleker.

Det är den här typens situationer Mary Stopes-organisationen arbetar med. Vardagen är hård för Afghanistans kvinnor och flickor. Organisationen har arbetat för kvinnors och flickors sexuella och reproduktiva hälsa och rättigheter sedan 2002. Finland stöder organisationens arbete med medel för utvecklingssamarbete.

Kvinnor anställs med imamernas stöd

Landschefen för Marie Stopes Afghanistan Farhad Javid medger att organisationen arbetar under säkerhetsförhållanden som hela tiden försämras. Arbetet har ändå förbättrat kvinnornas ställning i många områden. Bild: Lehtikuva / Vesa Moilanen

Mödra- och barndödligheten i Afghanistan är världens högsta. Basservicen har rasat på grund av konflikterna i landet och särskilt i avlägsna trakter har kvinnor ingen tillgång till hälsovård. Och fastän det skulle finnas hälsovårdstjänster att tillgå kan det för många kvinnor vara svårt att få tillstånd att besöka kliniken.
 
”Av den orsaken anställer vi enbart kvinnor till våra kliniker. Det är förbjudet tillträde för män på klinikerna för att kvinnorna ska ha en möjlighet att komma dit”, berättar organisationens landschef Farhad Javid på besök i Finland.

Organisationen har utbildat hundratals kvinnor som arbetar professionellt eller som volontärer inom hälsovårdssektorn. Till en början var det svårt att hitta kvinnor för arbetet.

”Genom vår organisation fick många kvinnor för första gången lov att arbeta utanför hemmet. Också det främjade kvinnornas ställning.”

Religionen har en stark ställning i Afghanistan. Konservativa traditioner fastställer att det är mannen som bestämmer både i samhället och i hemmet. Om en man inte ger sin fru tillstånd att besöka kliniken kan hon inte gå.

”Vi arbetar också mycket med männen. När vi öppnar en ny klinik, gör vi det i samarbete med både de religiösa ledarna och med byns profana ledare. Om de ger arbetet sitt stöd låter också männen sina fruar använda servicen.”

Sedan 2002 till idag har organisationens kliniker besökts av 3,8 miljoner personer som nästan alla varit kvinnor.

Det finns också kvinnliga anställda som går från hus till hus och berättar för kvinnor om hälsofrågor och erbjuder grundläggande tjänster. ”Det kan rentav vara omöjligt för en kvinna att få pengar till resan till kliniken. Därför tar vi tjänsterna och informationen hem till dem.”

Organisationen har sex minibussar med mobila kliniker för att kunna ta sig också till svårbelägna traker.

Orden viktiga

I religiösa samhällen kan familjeplanering och preventivmedel stöta på hårt motstånd. När Mary Stopes började arbeta i Afghanistan gav organisationen ut boken ”Familjeplanering och islam”. Med hjälp av boken kunde organisationen närma sig religiösa ledare och föra samtal med dem om familjeplanering.

”Vilka ord man använder är viktigt. Familjeplanering är inte tillåtet, men det är okej att planera när barn föds. Därför framhöll vi varför det är viktigt för kvinnors hälsa att de får repa sig mellan förlossningarna. Vi berättade för männen hur hela familjen gynnas av att hustrun mår bra.”
Reglering av barnafödandet förs också fram i samband med religionen. Det har delats ut kondomer åt männen i moskéerna och kvinnorna har fått göra graviditetstest på moskéernas toaletter. Arbetet har gett resultat. Nu har 1,4 miljoner afghaner redan använt familjeplaneringstjänsterna.

Tusentals mammors liv har räddats

  • Finland har understött organisationen Mary Stopes International i Afghanistan sedan 2003.
  • Under åren 2018–2020 finansierar Finland organisationens arbete med totalt ca fyra miljoner euro.
  • Förutom att 3,8 miljoner kvinnor besökt organisationens kliniker arbetar Mary Stopes också för att påverka det afghanska samhället och politiken.
  • Organisationen arbetar bland annat för ett förbud vid alla landets hälsovårdsenheter mot ”jungfrutest” på flickor innan äktenskap. Sexuell och reproduktiv hälsa och rättigheter har blivit en del av undervisningsplanen och regeringens politiska agenda.

Minttu-Maaria Partanen

Skribenten är chefredaktör för tidningen Kehitys-Utveckling
 

Detta dokument

Uppdaterat 12.10.2017

Takaisin ylös