Sjöekipaget, PB 176, 00023 Statsrådet, Finland
Växel: +358 295 16001
Alla kontaktuppgifter
Nyheter, 12.2.2018
Exploring Common Solutions_banneri

Ny video: Finland vill engagera hela världen i arbetet mot sotutsläppen

Videon Black Carbon – what a waste! har producerats av enheten för Europa- och närområdeskommunikation vid utrikesministeriets kommunikationsavdelning i samarbete med Tussitaikurit. Videon handlar om hur vi kan bekämpa problemet med svart kol – eller sot – särskilt i den arktiska regionen.

Black Carbon_kuva: Tussitaikurit

Den nya videon behandlar ett allvarligt ämne med humor. Bild: Tussitaikurit

Temperaturökningen är mer än dubbelt så snabb i Arktis som i världen i snitt. Uppskattningsvis en fjärdedel av uppvärmningen i norr orsakas idag av sot. Sotet kommer från gamla fabriker och från fackling i oljeutvinning, det vill säga förbränning av överskottsgas på oljefält. Också skogsbränder kan orsaka sotutsläpp.

”Vi har gjort videon för att visa att Finland är ett praktiskt orienterat och lösningsinriktat land, också som ordförande i Arktiska rådet. President Sauli Niinistö har diskuterat åtgärder för att begränsa sotutsläppen i den arktiska regionen både med Rysslands president Vladimir Putin och med Förenta staternas president Donald Trump. Finland har både teknik och expertis att erbjuda”, säger Ville Cantell som är enhetschef vid utrikesministeriets kommunikationsavdelning.

Nu hoppas vi att videon ska spridas genom sociala medier och användas för att väcka diskussion om sot i olika sammanhang.

Detta dokument

Uppdaterat 12.2.2018

Takaisin ylös