Sjöekipaget, PB 176, 00023 Statsrådet, Finland
Växel: +358 295 16001
Alla kontaktuppgifter
Nyheter, 9.5.2018

Marja Rislakki: Man måste kunna kompromissa för att påverka i EU

Det lönar sig inte att slå näven i bordet om du vill påverka och föra fram ditt lands åsikter, säger Finlands EU-ambassadör Marja Rislakki. Finlands ständiga representation vid Europeiska unionen, som hon är chef för, är Finlands ögon och öron i EU.

Man måste kunna kompromissa. Annars går det som i husbolagets styrelse där ingen till sist orkar lyssna på gnällspiken som motsätter sig allt, konstaterar Marja Rislakki.

Hon återvände till EU-frågorna för ett knappt år sedan från uppdraget som Finlands ambassadör till Kina. Från det perspektivet är Europeiska unionens gemensamma värderingar starka.

I EU behandlas allt från havspolitiken till rymden, förklarar Rislakki.

Finland hittar alltid en bundsförvant i att driva de frågor som är viktiga för oss. I många frågor är vi på samma linje som Sverige. När det gäller den inre marknaden delar vi ofta Spaniens åsikter. Digitalisering och artificiell intelligens för åter Finland närmare Frankrike.

Rislakki diskuterar ofta EU-frågor i en grupp bestående av sex damer eftersom de tre baltiska länderna, Malta och Rumänien alla har kvinnliga EU-ambassadörer.

Suomi mainittu! är utrikesministeriets podcast-serie under jubileumsåret 2018. Det kommer en ny del varje månad. Du kan lyssna på alla podcastens delar i Soundcloud och Itunes.

https://soundcloud.com/suomimainittu/

Detta dokument

Uppdaterat 9.5.2018

Takaisin ylös